Lezen

Vakantielezen om de zomerdip te voorkomen!

Vorige Artikel 6 van 35 Volgende

Vakantielezen om de Zomerdip te voorkomen!

Elk jaar na de zomervakantie en trouwens ook na de kortere vakanties, zuchten we als leerkracht diep als we onze leerlingen horen lezen. Veel kinderen lezen niet in hun vakantie en dat kun je op school merken ook. Technisch lezen is een technische vaardigheid die je elke dag moet onderhouden, net zoals je dagelijks moet trainen om topsporter te kunnen blijven.

Elke leerkracht weet dat je de eerste week na een schoolvakantie beter geen toetsen af kunt nemen, omdat je dan vaak schrikt van de dip in de resultaten. Zo deed ik een aantal jaren geleden een klein onderzoekje door leerlingen meteen na de zomervakantie AVI af te nemen. Kinderen die in de vakantie niet of nauwelijks hadden gelezen waren 1 a 2 AVI-niveaus gezakt in beheersing. En als je dan bedenkt dat bijvoorbeeld in groep 5 alle teksten van methodes ook zijn geschreven op AVI M5 en AVI E5 niveau, dan is de start al lastig. De meeste leerlingen zijn na een week weer gewend aan de schoolse structuur en hebben hun dip dan weer bijna overwonnen, maar de minder sterke leerlingen hebben hier helaas minstens 6 weken voor nodig. Zij hebben meer oefening nodig om hun zomerdip te boven te komen. Is het dan niet gewoon beter om samen met de ouders te proberen om de dip te voorkomen?

Een onderzoek van Squla in 2013 onder 1000 leerkrachten en ouders over de zomerdip gaf het volgende resultaat weergegeven in een infographic:

Meer informatie over dit onderzoek is te vinden via: https://www.squla.nl/zomerdip

Vakantielezen kan de oplossing zijn voor de zomerdip. Niet alleen kilometers maken met de auto of het vliegtuig, maar vooral ook leeskilometers!

Maar hoe motiveer je kinderen om in de vakantie iets te oefenen wat ze eigenlijk niet zo goed kunnen en daarom ook niet zo leuk vinden?

Dat hoeven wij als leerkrachten gelukkig niet allemaal zelf te verzinnen. Diverse instanties hebben hiervoor allerlei motiverende activiteiten bedacht. Even Google-en en de ideeën staat op een rij.

Een paar leuke ideeën wil ik graag met jullie delen:

https://www.onderwijsmaakjesamen.nl/actueel/vakantielezen-is-leuk-en-van-belang/

http://www.zwijsenouders.nl/Artikel/Hoe-hou-je-het-leesniveau-van-je-kind-op-peil-tijdens-de-zomervakantie.htm#

Beide links bieden allerlei tips en adviezen voor zowel leerkrachten als ouders om in de vakantie op een speelse manier bezig te zijn met taal en lezen.

Het kan ook interessant zijn om ouders naar de plaatselijke bibliotheek te verwijzen. Veel bibliotheken in Nederland houden acties tijdens de zomervakantie. Dat kan variëren van het geven van tips tot het uitdelen van rugzakjes met leeftijdsgericht leesmateriaal. Via http://vakantiebieb.nl/ kunnen volwassenen en kinderen bijvoorbeeld gratis een app downloaden voor gratis digitale leesboeken.

Via Youtube zijn de volgende inspirerende filmpjes te bekijken van Stichting Lezen:

Voor de leerkracht: https://www.youtube.com/watch?v=NuEdQiyvMTo

Voor ouders: https://www.youtube.com/watch?v=wR4cQQKhu8U

Erg motiverend is een leesbingo:

Met deze toeristische leestips moet het toch lukken om de zomerdip te voorkomen? Goede reis, maar vooral veel plezier met Vakantielezen!

Terry van de Beek

www.dyadon.nl

www.dyslexie-express.nl

 

 

© 2014 - 2022 De Dyslexie-Express | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel