Algemeen

Kwekerij "Passend Onderwijs"

Vorige Artikel 34 van 38 Volgende

Kwekerij "Passend Onderwijs"

 

Je hebt misschien in het vroege voorjaar voor je verjaardag of om een andere reden weleens zo’n leuke bak met gemengde bloembolletjes gekregen? Het is zo’n bak met zwarte grond en allemaal verschillende kleine groene sprietjes. Als je de bak krijgt weet je nog niet precies wat er uit die sprietjes zal groeien. Je verheugt je erop, want je weet eigenlijk al wel dat het bloemen zullen worden. En omdat de sprietjes er allemaal verschillend uitzien, zullen ook de bloemen er straks allemaal anders uit zien. Je geeft de sprietjes water en zorgt dat ze goed in het licht staan. Niet in de felle zon, want dan kunnen ze verbranden, maar wel licht en lekker warm. Je weet niet precies van welk tuincentrum je bak komt, maar je gaat ervan uit dat de bolletjes in voedzame grond staan. Voor zover je weet is er geen reden waarom je straks niet een prachtige bak met bloemen zult hebben.

De sprietjes worden al gauw bladeren en de verschillen zijn snel zichtbaar. Uit sommige bolletjes komen stevige rechte bladeren, die wel tegen een stootje kunnen. Je ziet ook al een gevulde bloemknop en het zal niet lang meer duren of de knop gaat open en er komt een prachtige bloem tevoorschijn. Uit andere bolletjes komen wat tere bladeren. Ze zien er niet zo sterk uit, maar proberen uit alle macht mee te groeien met de andere bollen. De bloemknop lijkt eerst niet zo zichtbaar, maar met wat extra water, een beetje mest en wat meer zon, zie je opeens de bloemknop tevoorschijn komen. De bloem die eruit komt bloeit wat later, maar doet niet onder voor de anderen.

Dan zijn er nog de bolletjes die het eerst helemaal niet lijken te doen. Er zit een groene punt waar bij de anderen de bladeren zitten en er is geen sprake van een begin van een bloem. Moet je je nu zorgen maken, of groeit dit bolletje gewoon op een andere manier dan de rest? Heel vaak moet je even geduld hebben. Je hebt er immers voor gezorgd dat alle omstandigheden goed zijn, zoals water, voeding, licht en warmte. Dit bolletje groeit op zijn eigen manier en laat zich niet opjagen door de prachtige groeiwijze van de andere bollen. Dit bolletje komt er wel, hoor je dan. En vooral niet trekken aan het groen, want dan trek je al snel het hele bolletje met wortel en al uit de bloembak!

En dan zijn er de bolletjes waar wij meer ons best voor moeten doen. We proberen van alles: meer water, minder water, meer mest, minder mest, meer zon, minder zon. We kennen deze soort bolletjes nog niet, maar we willen wel graag die bloem zien. Soms hebben we succes en zien we voorzichtig de bladeren komen en uiteindelijk ook een bloem. Een onbekende, maar daarom niet minder mooie bloem. En omdat we er zo hard voor hebben gewerkt, zijn we extra blij met het prachtige resultaat.

Maar zo heel af en toe moeten we accepteren dat er nog geen bloem komt. Alle andere bolletjes staan uit volle macht te bloeien en te groeien, en dit bolletje lijkt niet op onze extra zorg te reageren. Dit bolletje heeft een heel andere bloembak nodig om tot bloei te komen of een andere tuinman. We beschikken niet over de juiste grond, de juiste voeding en we weten onvoldoende over wat dit bolletje nodig heeft. Een andere tuinman kan ons hierin waardevolle tips geven, zodat het bolletje met wat aanpassingen in onze bloembak kan blijven.

Een enkele keer gaat het bolletje naar een heel andere bloembak en komt daar na enige tijd eindelijk tot bloei. Het liefst hadden we dit bolletje de kans gegeven om tussen de bolletjes in onze bloembak te groeien, maar dat is helaas niet altijd de beste plek.

Leerkrachten vergelijken met tuinmannen, leerlingen vergelijken met bloembollen, een klas vergelijken met een bloembak en passend onderwijs vergelijken met een kwekerij lijkt misschien wat vreemd, maar ik weet zeker dat je je eigen bolletjes er precies uit kunt halen als je de bloembak ziet. Eén ding is gelukkig niet te vergelijken: ónze bolletjes bloeien wat langer dan 1 seizoen!

Terry van de Beek

© 2014 - 2023 De Dyslexie-Express | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel