Algemeen

Onderwijzer of bovenwijzer?

Vorige Artikel 20 van 36 Volgende

Onderwijzer of bovenwijzer?

Heel lang geleden vertelde mijn man op een verjaardagsfeestje van zijn vader dat hij onderwijzer wilde worden. Een buurman grapte daarop: “Word eerst maar eens boven wijzer!”
En nu we vele jaren ouder en boven wijzer zijn, beseffen we dat hij al grappend best gelijk had.

Mijn jongste dochter zit nu op de Pabo en is druk bezig met haar LIO-stage. Toch vindt ze zichzelf nog niet klaar voor het onderwijs. Ze volgt onze gesprekken over dyslexie, adhd, autisme, enzovoort en ziet haar mentor goochelen met onderwijsbehoeften, groepsplannen, groepsbesprekingen en ga zo maar door en concludeert eigenlijk dat ze nog niet boven wijzer is.
Het onderwijs vraagt tegenwoordig veel van onderwijzers. Het vraagt erg veel “bovenwijsheid”.

Op een recente netwerkbijeenkomst konden we ons allemaal wel een onderwijzer herinneren, die in zijn/haar hele carrière nog nooit een onderwijsboek of vaktijdschrift had opengeslagen. Is dat het equivalent van een goede onderwijzer? Word je boven wijzer door cursussen te volgen en vakliteratuur bij te houden? Dat helpt natuurlijk wel, maar we concludeerden uiteindelijk dat een “bovenwijzer” iemand is die vooral nieuwsgierig blijft naar het kind en naar het vak; iemand die openstaat voor vernieuwing en verandering met respect voor zijn leerling; iemand die uitgaat van de mogelijkheden en niet vanuit de beperkingen; iemand die soms dwars tegen de golven invaart, maar zicht blijft houden op de horizon. De wereld verandert supersnel en het onderwijs en dus de onderwijzer moet mee. Hij/zij bereidt zijn kinderen voor op de 21e eeuw. Een goede onderwijzer is ook bovenwijzer. En het mag hierbij niet uitmaken hoe lang of kort je voor de klas staat!

Als ik vervolgens mijn dochter tijdens het eten vol plezier en betrokkenheid hoor vertellen over “haar” kleuters en haar vak, dan maak ik mij over deze onderwijzer in opleiding geen zorgen.
Zij heeft zich de nieuwsgierigheid voor haar vak en het respect voor de leerling al eigen gemaakt.

Die “bovenwijzer” komt er wel!

 

Ook te vinden als post of www.linkedin.nl/ Terry van de Beek

© 2014 - 2022 De Dyslexie-Express | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel