Dyslexie

Compensatie en dispensatie bij dyslexie

Vorige Artikel 30 van 38 Volgende

Compensatie en dispensatie bij dyslexie

 

Wat zijn eigenlijk compenserende en dispenserende maatregelen voor leerlingen met dyslexie?

Compensatie betekent dat deze leerling hetzelfde doet als de andere leerlingen maar met adequate ondersteuning (zoals een tekst voorgelezen krijgen).

Dispensatie betekent dat een leerling met dyslexie iets niet hoeft te doen wat andere leerlingen wel doen (zoals bij dictee geen zinnen op hoeven schrijven, maar alleen de woorden waar het om gaat).

De voorbeelden die in diverse publicaties gegeven worden zijn niet altijd specifiek en uitgebreid.

Er zijn tegenwoordig echter heel wat mogelijkheden om kinderen met dyslexie te ondersteunen binnen ons talige onderwijs.

Niet alle compenserende en dispenserende maatregelen zijn echter voor alle leerlingen geschikt. Stap 1 is dan om met de betreffende leerling in gesprek te gaan, want vaak kunnen zij heel goed aangeven waar zij het best mee geholpen zijn. Via deze link vindt u bespreekpunten voor een gesprek met een leerling: https://www.dyslexie-express.nl/c-6769271/dyslexie-op-school-voor-jou/ 

Door de inzet van deze maatregelen wordt het voor leerlingen met dyslexie mogelijk om naar vermogen te kunnen presteren en dat zal hun motivatie en leerplezier zeker ten goede komen.

Via deze link vindt u tips en compenserende en dispenserende ideeën voor ouders maar zeker ook voor docenten van het vo: https://www.dyslexie-express.nl/c-6769274/dyslexie-op-school-voor-ouders-en-docenten/

 

 

© 2014 - 2023 De Dyslexie-Express | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel