Stap 5a

klaar met tutorlezen? Nog lang niet! Stap 5a

Vorige Artikel 5 van 9 Volgende

Stap 5a: Instructie van de tutoren

Er is 1 leerkracht binnen het team verantwoordelijk voor de instructie van de tutoren. Deze instructie wordt aan het begin van het schooljaar gegeven en aan elke nieuw startende tutor in de loop van het schooljaar.

1.Materiaal pakken: Pak het leesboekje met het leesblad en het leesboekje van je tutée. Als de tutée het bewaart zorg je ervoor dat hij/zij het ook meeneemt.

2.Tutée ophalen: Haal je tutée op uit de klas

3.De leesplek: Ga samen op de vaste leesplek zitten en praat even over waarover je de vorige keer hebt gelezen. Dit is geen overhoren! Gebruik de kaft van het boek of plaatjes in het boek hierbij.

4.Voorlezen: Je vraagt aan je tutée hoeveel je mag voorlezen. (Minimaal 10 regels). Je leest samen uit 1 boekje. Je tutée wijst bij met de vinger wat jij leest. Zorg dat de tutée de woorden goed kan zien.

5.Samen lezen: Je leest hetzelfde stukje nog een keer samen hardop. De tutée wijst weer bij.

6.Alleen lezen: De tutée leest hetzelfde stukje hardop voor en wijst bij met de vinger. Als je tutée langzaam en in stukjes leest mag je een fout meteen verbeteren. Een woord dat nog niet in 1 keer gelezen wordt mag je voorzeggen. Als je tutée al goed vloeiend leest wacht je tot de zin klaar is. Je wijst dan op het gelezen woord en vraagt om dat nog eens te lezen. Daarna leest de tutée de hele zin nog een keer.

7.Complimentjes: Geef bij een verbeterde fout of bij een goed gelezen moeilijk woord een complimentje.

8.Stoppen: Na precies 15 min. stop je. Bespreek met je tutée wat vandaag erg goed is gegaan. Je tutée mag een sticker uitzoeken. Samen vul je het leesblad in.

9.Terugbrengen: Breng je leerling terug naar de klas. Meld het bij de leerkracht als het leesboekje bijna uit is en als je tutée veel moeite heeft met het niveau van het leesboekje.

© 2014 - 2023 De Dyslexie-Express | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel