Begrijpend lezen 5 ex

Begrijpen wat je leest

Vorige Artikel 10 van 17 Volgende
€ 5,00 (inclusief BTW)

https://wij-leren.nl/begrijpend-lezen-is-een-houding.php

Begrijpen wat je leest wordt in bovenstaand artikel uitgebreid beschreven. Deze taalhulpkaart kunnen leerlingen gebruiken om de stappen te onthouden die ze zouden kunnen zetten tijdens het lezen van elke tekst. De kaart is weer vormgegeven in de herkenbare stijl van Dyadon advies & training.

In eerste instantie modelt de leerkracht hoe hij/zij een tekst begrijpt die gelezen wordt. In tweede instantie doen we het samen, in derde instantie doen de leerlingen het samen en uiteindelijk kan de leerling het zelf. Dit proces kan een leerkracht met de leerlingen keurig stap voor stap doorlopen, maar in de praktijk zien we dat de stappen door elkaar heen aan bod komen. En niet elke stap is voor elke leerling een bruikbaar middel om de tekst te begrijpen. Sommige leerlingen willen altijd graag plaatjes maken in hun hoofd van wat ze lezen en andere leerlingen voorspellen liever wat ze denken dat er nu komen gaat.

Je aanpak herstellen is een belangrijke vaardigheid voor alle leerlingen, want wat doe je nu als je de weg kwijt raakt in een tekst. En de samenvatting van de tekst hoeft niet altijd op papier. Dat kan bijvoorbeeld ook een mindmap, een poster of een presentatie zijn.

En bedenk altijd bij het leren begrijpen van een tekst: Begrijpend lezen is geen vak, het is een houding!

Wilt u dit onderwerp schoolbreed aanpakken? Kies dan voor een begeleidingstraject van Dyadon advies & training. Neem vrijblijvend contact op met Terry van de Beek via 0634588267

© 2014 - 2023 De Dyslexie-Express | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel