Groep 3

Lees en schrijf je wijs eerste fase

Artikel 1 van 11 Volgende

Lees en schrijf je wijs in groep 3 van augustus tot en met januari

Na de zomervakantie starten de kleuters van groep 2 in groep 3 en opeens zijn het geen kleuters meer. De rust en ontspanning in de zomervakantie heeft er mede voor gezorgd dat sommige kinderen letterlijk én figuurlijk een kop groter zijn geworden. Bruin verbrande gezichtjes lachen je toe! En ze hebben er zin in! Ze gaan leren lezen en schrijven!

Gelukkig heb je een goede methode voor aanvankelijk lezen, die je in groep 3 de weg wijst. Het eerste jaar in groep 3 volg je die methode dan ook op de voet. Al snel merk je dat niet alles in de methode bijdraagt aan het ontwikkelen van een goed leesniveau voor alle kinderen. Je krabbelt daarom je bevindingen op dit gebied in de kantlijn van de handleiding, zodat je dat volgend schooljaar weer tegenkomt. Want dit soort dingen vergeet je weer snel en dat zou zonde zijn! Vooral als je met een nieuwe methode werkt, is dit een hele handige tip. Volgend schooljaar ga je het in ieder geval anders doen………. als je dan tenminste groep 3 nog hebt!

Juf Marlies van de bovenbouw is dit schooljaar in groep 3 terecht gekomen en moet erg wennen aan het tempo. Sommige kinderen moet je werkelijk met alles bij het handje nemen. Ze heeft nooit geweten hoeveel er komt kijken bij het leren lezen. Zijn al die kleine stapjes nou écht nodig voor alle kinderen? Het gaat écht letter voor letter. In de handleiding staat: Leer de letter M  aan, punt! Nou dat doet ze braaf op deze manier bij elke letter. Ze laat zien dat de M in een woordje voorkomt en hangt hem aan de letterlijn. De methodemakers zullen wel weten hoe het moet, toch? Ze volgt de methode dan ook op de voet en zorgt ervoor dat ze de werkboekjes uitkrijgt.

Juf Susan van de kleuters heeft dit schooljaar ook groep 3 gekregen en zij moet ook wennen. Haar kleuters, die vorig jaar nog heerlijk konden spelen in de hoeken, zitten nu bijna de hele dag op een stoeltje. In groep 1-2 vermeed ze zoveel mogelijk de werkboekjes en nu doet ze bijna niet anders meer. Letters leren ging bij de kleuters heel anders! En nu ziet ze in de handleiding staan: Leer de letter M aan, punt! Wat is dat saai! Hebben die methodemakers daar eigenlijk wel over nagedacht? Groep 3 scheelt maar een jaar met groep 2. Vreemd dat het nu opeens zo anders moet. Maar ze volgt trouw de methode. Stel je voor dat ze iets mist of vergeet.

In groep 3 kun je je leerlingen leren lezen met de methode in de hand, met de methode bij de hand of met de methode aan de kant. Het mooiste is een mengelmoesje van alle drie! Tijdens de workshop Lees en schrijf je wijs fase 1, leert juf Marlies de krenten uit de methodepap te halen en versiert juf Susan haar leesonderwijs met haar ervaringen bij de kleuters.

En wat leert meester Sam, die al jaren groep 3 heeft? Ook voor meester Sam is er veel te halen. Denk bijvoorbeeld aan het belang van spellen en stellen meteen bij de aanvang in groep 3. De meesters en juffen horen de nieuwste inzichten met betrekking tot leren lezen en schrijven, want onderzoek leert ons veel. En ze leren in ieder geval allemaal met een kritische blik naar hun methode te kijken, zelfs al is die fonkelnieuw. Want jammer genoeg staat nog steeds in de handleiding:

Leer de letter M aan, punt!

© 2014 - 2022 De Dyslexie-Express | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel