Lezen

De Herfstsignalering: uitleg voor ouders

Vorige Artikel 6 van 38 Volgende

De Herfstsignalering

Misschien merk je er niets van, maar rond deze tijd in groep 3 is het tijd voor de Herfstsignalering: het eerste serieuze moment in groep 3 op gebied van lezen en spellen waarbij wordt getoetst of je kind alle leerstof tot nu toe goed ontvangt en verwerkt. Gebruikt de school de Kim-versie van Veilig Leren Lezen dan vindt dit plaats na kern 3 en gebruikt de school Lijn 3 dan na thema 3.

Voor mij als dyslexiespecialist is dit een cruciaal moment. Er wordt namelijk gekeken of de letters die tot nu toe zijn aangeboden kunnen worden benoemd en opgeschreven, of er al woorden kunnen worden gelezen en of het lezen van zinnen al lukt. Ik vind vooral belangrijk dat het foutloos gaat, maar de uitgevers leggen ook de nadruk op het tempo.

En als nu blijkt dat het voor je kind allemaal nog lastig is? Dan is er niet meteen sprake van dyslexie, maar het is wel duidelijk dat je kind veel meer herhaling nodig heeft bij het leren van de letters en lezen van woorden dan andere kinderen. En het zou kunnen dat de leerkracht binnenkort vraagt of je ook thuis nog wat meer wilt lezen en/of letters wilt oefenen

Maar hoe doe je dat?

- Denk bij het dagelijks voorlezen bijvoorbeeld aan letterboeken. Er zijn er heel veel op de markt: zoals, "Letters leren is een eitje", "Sprookjesletters", "Alfabet" en nog veel meer. Vraag er naar in de bieb.

- Voor het samen oefenen met je kind: https://www.dyslexie-express.nl/.../e-book-al-is-het.../

- Oefen op een speelse en luchtige manier de letters. Spreek de letters daarbij uit met hun klanknaam en niet met hun alfabetnaam. Kijk even in de klas op het letterbord, zodat je weet welke letters er zijn aangeboden en hou je bij deze letters. Speel er memory mee bijvoorbeeld. En probeer alle zintuigen in te zetten. Zie de letter, hoor zijn klank en doe de letter. Zo creëer je 3 verschillende ingangen in het geheugen en wordt de kans dat je de letter in je geheugen terug vindt ook 3x zo groot. Bak koekjes van de letter k, spring op de trampoline en spreek de letters uit, teken letters met stoepkrijt op de stoep, veeg ze in de sneeuw, etc..

Je kind heeft niet meteen dyslexie als het opvalt bij de Herfstsignalering, maar er is wel extra aandacht. Zowel op school als thuis.

 

 

© 2014 - 2023 De Dyslexie-Express | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel