Dyslexietip van de maand november Toetsen

Toetsen en proefwerken digitaal aanleveren!

Een leerling met dyslexie heeft vaak zoveel moeite met het verklanken van de woorden die op papier staan, dat hij pas toekomt aan begrip nadat hij/zij een tekst meerdere keren heeft doorgelezen. Dit kost tijd. De meeste leerlingen hebben op hun faciliteitenkaart staan dat ze extra tijd mogen hebben voor het maken van proefwerken en toetsen. Er zijn echter leerlingen waarvoor zelfs dat niet genoeg is. Zij hebben er baat bij als een toets wordt voorgelezen. Dit kan met compenserende software. Digitaal aanleveren van toetsen en proefwerken is hierbij onoverkomelijk. Hierdoor hoeven bestanden niet te worden gescand of omgezet, maar kan er meteen voorgelezen worden. Dit voorkomt erg veel extra werk voor de ICT-afdeling.

Bovenstaand lukt meestal qua organisatie wel in de officiële toetsweken. Het kan voor een school een enorme uitdaging zijn om ook de so's digitaal aan te leveren. En toch zijn er scholen waar dit lukt. De toets wordt op een usb-stick gezet en de leerling wordt zelf verantwoordelijk gemaakt om een lege laptop op te halen bij ICT waarop de compenserende software is geïnstalleerd. De toets kan worden voorgelezen en de keuze kan worden gemaakt om de uitwerkingen schriftelijk of digitaal aan te leveren.

Het is aan te bevelen om tijdens de toetsweek een lokaal met computers/laptops beschikbaar te stellen voor leerlingen die compenserende software inzetten. Het is ook aan te bevelen om daar steeds dezelfde surveillant te plaatsen en de ICT-ers stand-by te houden.

Laat ook de digitaal ingeleverde toetsen aanleveren in Arial 12 en zonder knip- en plakwerk. Dat is door de compenserende software vaak lastig te lezen of kost veel extra handelingen van de leerling die de toets moet maken. En daar hebben ze gewoonweg de tijd niet voor.

© 2014 - 2024 De Dyslexie-Express | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel