Dyslexietip van de maand februari Spelling

Dyslexie en spelling

Veel, maar niet alle, leerlingen met dyslexie zijn ook zwakke spellers. Ze hebben onder andere moeite met:

- Het spellen van alledaagse eenvoudige woorden

- Het spellen van complexe woorden

- Moeite met het het onthouden en toepassen van spellingstrategieën

Helaas leeft in onze maatschappij nog steeds het idee dat er een relatie bestaat tussen intelligentie en spelling, dus: zwakke spellers zijn dom! Inzet van de spellingcontrole en spellingvoorspeller kan al een hoop fouten wegnemen. Werkwoordspelling wordt echter onvoldoende gecorrigeerd, omdat de computer de zinsconstructie niet herkent, die bepalend is voor de werkwoordsvorm die gebruikt moet worden. Denk bijvoorbeeld aan: "De verdachte bekent de moord", of "De verdachte bekend van het journaal". Voor de rest van de spelling wordt ongeveer 16% van de fouten door de spellingcontrole niet gecorrigeerd.

Leerlingen met dyslexie kunnen redelijk foutloos spellen als het ze geleerd wordt om hulpmiddelen te gebruiken en in te zetten. Eenvoudige hulpmiddelen zijn het woordenboek, of de spellingcontrole van de tekstverwerker. Als leerlingen compenserende software inzetten, zoals Kurzweil, Sprint Plus, Claroread of L2S, hebben zij de beschikking over een geïntegreerde spellingcontrole en spellingvoorspeller.

We hoeven dus niet zonder meer alle spelfouten te accepteren, mits we leerlingen de tools bieden om ze te voorkomen!

Heeft u op school al afspraken gemaakt over de inzet van de spellingcontrole en spellingvoorspeller bij toetsen en schoolexamens?

 

© 2014 - 2024 De Dyslexie-Express | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel