Dyslexietip van de maand mei Eindexamen

Eindexamen doen met dyslexie

In de maand mei doen leerlingen van het vo eindexamen. Voor leerlingen met dyslexie zijn er mogelijkheden om faciliteiten in te zetten om hun zwakke kanten te compenseren en zodoende te kunnen presteren naar vermogen. Wat allemaal mag en niet mag leest u via deze link: https://goedekennis.dedicon.nl/dossiers/toetsenexamens/zo-organiseer-je-het-cse-voor-leerlingen-met-dyslexie  . Op veel scholen blijven de faciliteiten echter beperkt tot een half uur extra tijd. Voor leerlingen met dyslexie die alleen last van een matig leestempo hebben zou dit voldoende kunnen zijn. Voor leerlingen met een zwak tot zeer zwak leestempo echter niet. Die zouden gebaat kunnen zijn bij voorleessoftware. Leerlingen die zwak spellen hebben baat bij de inzet van de spellingcontrole en/of een spellingvoorspeller. Dit betekent dat deze leerlingen hun examen doen op een computer of laptop en dat compenserende software beschikbaar is.

Het vergt allemaal wat meer organisatie, maar het is mogelijk zoals u in het verhaal van deze school kunt lezen: http://www.dyslexie-express.nl/a-40136834/columns/eindexamen-doen-met-dyslexie/ Op tijd beginnen met inventariseren en aanvragen van faciliteiten is wel een vereiste!

Het verbaast me steeds weer dat veel ouders én leerlingen het gebrek aan inzet van faciliteiten bij het eindexamen van de betreffende school gelaten over zich heen laten komen. Is dit een gevalletje "geen slapende honden wakker maken"?

© 2014 - 2024 De Dyslexie-Express | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel