Dyslexietip van de maand september In gesprek

In gesprek!

Het nieuwe schooljaar is begonnen. Als het goed is weet je bij de start van het schooljaar welke leerlingen in je les dyslexie hebben en welke onderwijsbehoeften zij hebben. Dit vind je digitaal binnen het leerlingvolgsysteem in de vorm van gespreksverslagen, verslagen van leerlingbesprekingen of het overdrachtsverslag van de mentor. Als het goed is.....

Maar soms is de school nog niet zo ver in het traceren van speciale onderwijsbehoeften van leerlingen en/of in de (digitale) weerslag er van. Dan begin je min of meer blanco. Hopelijk vind je op het intranet wel een lijst met leerlingen met dyslexie en kun je zelf proberen te ontdekken wat een leerling met dyslexie binnen jouw les nodig heeft. Dit kan prima door een gesprekje te voeren met zo'n leerling. Maak er tijd voor aan het begin en zowel jij als de leerling profiteren er het hele schooljaar van! Zelfs al staat het leerlingvolgsysyteem vol met aandachtspunten en tips!

Start een gesprek nooit met de vraag: Waar heb jij last van in mijn les? Want dan krijg je natuurlijk als standaard antwoord: Nergens van! Een betere start is: Wat heb jij van mij als docent nodig om binnen mijn les goed mee te kunnen doen? En deze vraag zou je zelfs aan al je leerlingen kunnen stellen.

In feite ben je als docent en/of als mentor een soort coach voor je leerlingen. En een goede coach stelt open vragen. Open vragen geven ruimte en openen het denkproces van de leerling. In eerste instantie kun je je vragen richten op het leerproces van de leerling met vragen zoals:

Hoe kun je deze taak aanpakken? Hoeveel tijd denk je hiervoor nodig te hebben? Wat heb je nodig om dit te kunnen doen? Hoe is je dit gelukt?

Wil je een diepere laag aan boren, dan kun je denken aan de hoofd-hart-hand-vragen. Hoofdvragen richten zich op het denken: Wat is de oorzaak hiervan? Hoe kun je het anders zien? Hart-vragen richten zich op het gevoel: Wat is belangrijk voor je? Waar was je verbaasd over? Waar ben je tevreden over? Hand-vragen richten zich op het leerproces en worden vaak het meest gesteld: Hoe ga je dit doen? Met wie wil je samenwerken?

Hoe dan ook: leer je leerlingen kennen en schuw een gesprekje niet! Het kan een mooie start zijn van het nieuwe schooljaar!

 

© 2014 - 2024 De Dyslexie-Express | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel