Uit Lezen

Uit Lezen

Vaak vergelijk ik lezen met uit eten gaan. En dat is helemaal niet zo vreemd. Je kunt boeken in categorieën plaatsen zoals je restaurant in categorieën plaatst.

Denk bijvoorbeeld aan de grote hamburgerketens. Het eten dat je daar koopt is hap-slik-weg eten. Terwijl je eet zijn de verschillende smaken beperkt. Je eet snel (met een uur klaar of nog eerder), je vindt het lekker maar na het eten weet je nog nauwelijks wat je geproefd hebt. Er is geen duidelijk onderscheid tussen hoofd- of bijgerecht. Boeken uit deze categorie zijn de serieboeken en veel graphic novels. Heel herkenbaar en voor leerlingen met dyslexie daardoor mooie boeken om weer aan het lezen te komen of aan het lezen te blijven.

Dan hebben we de restaurants die zich richten op eten uit een bepaald land: Grieks, Italiaans, Frans, Spaans, Mexicaans. En de populaire restaurants waar je kleine gerechtjes kunt kiezen. We kunnen een voorgerecht kiezen en na het hoofdgerecht een toetje. En soms is er een verrassingsmenu. We zijn in dit restaurant wel een paar uur kwijt. De smaken zijn allemaal anders en je herkent ze na een tijd nog. Je kunt jezelf uitdagen door een restaurant te kiezen met andere smaken dan je gewend bent. Maar uiteindelijk lijken alle Griekse en Italiaanse restaurants op elkaar. In deze categorie vallen de Kinderjuryboeken. Heel soms zijn er verschillende verhaallijnen en de boeken zijn herkenbaar door hun schrijvers. Je zou graag willen dat lezers van de eerste categorie de stap durven te wagen naar deze categorie. Daar hebben ze de hulp van een volwassene vaak bij nodig.

En tot slot de sterren restaurants. Vaak is er een avondvullend menu, want hier moet je echt de tijd voor nemen. Je kunt a la cart eten of de chefkok vrij spel geven. Je wordt verbaasd en verrast door de verschillende structuren, smaken en geuren. Je vindt niet alles lekker, maar leert wel van alles eten. In deze categorie vallen bijvoorbeeld de Griffelboeken. Boeken met verschillende verhaallijnen en diepe lagen. De personages zijn 3 dimensionaal beschreven. De thema's zijn onbekend en/of verrassend. Hoe fijn zou het zijn als de lezers van de categorie hierboven de sprong naar deze categorie zouden durven wagen. Hier hebben ze zeker onze hulp bij nodig. Voorlezen van deze boeken brengt kinderen in aanraking met deze categorie.

Uit eten en uit lezen. Toch wel met elkaar te vergelijken en collega leerkrachten weten meestal precies wat ik bedoel. Gaan jullie met je groep uit lezen?

 

© 2014 - 2022 De Dyslexie-Express | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel