Dyslexie en Engels

Tips voor Engels met dyslexie

Ik kom in de praktijk veelal 2 typen Engelsleerders met dyslexie tegen:

  1. De leerling die goed mondeling in het Engels communiceert, maar geen schriftelijke vaardigheden heeft: schrijven (spelling) of lezen (Engels tekstverklaren). Ze lezen de Engelse tekst misschien met een goede uitspraak hardop voor, maar begrijpen niet wat ze lezen. Ze communiceren met leeftijdsgenoten over de hele wereld.
  2. De leerling die goed schriftelijk in het Engels communiceert (leest en schrijft), maar geen mondelinge vaardigheden heeft (spreken; luisteren; gesprekken voeren). Ze hebben geen voldoende woordenschat en krijgen geen vat op de Engelse uitspraak. Bij het hardop voorlezen van een Engelse tekst zullen ze veel fonetisch uitspreken: house (hous) wordt /hou-se/. Tree (trie) wordt /tree/.

Tips om vaardig te worden in Engels:

  • Probeer bij het leren van Engelse woorden zoveel mogelijk ingangen te hebben in het lange termijngeheugen. Dus: ik zie een woord, ik hoor een woord en ik doe een woord. Zorg dus altijd dat er een koppeling is tussen het woordbeeld zien, de juiste uitspraak ervan meteen horen, het woord zelf uitspreken en het woord met de hand schrijven. Uit diverse publicaties blijkt dat het woord met de hand schrijven beter zorgt voor een verankering in het lange termijngeheugen dan typen (https://wij-leren.nl/typen-schrijven-typecursus-lezen.php ).
  • Een oefenprogramma is bij het leren van woorden aan te raden (Quizlet; WRTS bijv.) maar zet altijd de luidspreker erbij aan (uitspraak), spreek de woorden zelf uit en schrijf de woorden op een papier erbij.
  • Daarnaast is het een goed idee om een goede Engelse serie op Netflix, Videoland o.i.d. uit te kiezen en er de Engelse ondertiteling onder te zetten. Zo ontmoet je veel woorden in een context en krijg je steeds op weer een andere manier een koppeling tussen woordbeeld en woordklank (https://www.ef.nl/blog/language/de-10-beste-tv-series-om-engels-mee-te-leren/ ).
  • Het is aan te raden lid te worden van de bibliotheek als je dat nog niet bent (tot 18 jaar gratis). Met je biebpas kun je via www.onlinebibliotheek.nl Engelse luisterboeken lezen. Er is zelfs een tabblad Lezen voor je lijst. Je kunt via deze site Online lezen en Online leren. Er is een app beschikbaar. Vanaf 18 jaar kun je kiezen voor alleen een online abonnement (proefabonnement van 3 weken is beschikbaar).
  • Met een dyslexieverklaring kun je via www.passendlezen.nl verschillende vormen digitale boeken lenen. Dit is gratis, maar je moet je wel aanmelden. Er zijn ook hier mogelijkheden om boeken te lezen voor de lijst. En er is ook via deze site een app beschikbaar waarop je boeken kunt downloaden en daarna ook offline kunt lezen.
  • Via https://www.cambridgeenglish.org/ kun je online een test doen om te kijken hoe je niveau van Engels is. Je kunt ook online cursussen volgen die gratis zijn of echt oefenen voor het Cambridge Certificate. Er zijn ook tips te vinden voor ouders hoe je je kind het best kunt helpen.
  • Een aanrader is https://dyslexieacademy.nl . Carolien Poels is docent Engels en helpt vooral leerlingen met dyslexie. Ze is ervaringsdeskundige en op haar site vind je inspiratie en tips. Je kunt ook een inspiratiesessie met haar boeken.
  • En de laatste tip: Via diverse organisaties kun je een studiereis boeken naar Engeland. Dit geldt voor de meeste reizen voor studenten tot 25 jaar. Bij sommige reizen woon je in een Engels gezin en bij anderen op de campus. Er zit natuurlijk een kostenplaatje aan. Een ex-leerling van mij die later op het HBO zat heeft hier een zomervakantie aan opgeofferd en wist hierdoor een voldoende voor Engels te halen, waardoor ze toch haar propedeuse kon bemachtigen. Voorbeelden zijn Summer School en EF.

Veel succes! En laat vooral horen welke tip/tips jou geholpen heeft/hebben.

Terry van de Beek   

 

© 2014 - 2024 De Dyslexie-Express | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel